Tour du Valromey 

Dag 1: 89 km

Vandaag stond de eerste rit op het programma, de makkelijkste van deze 4 dagen..

Toen ik het profiel van de etappe zag had ik een vermoede dat veel renners zich wilde sparen voor de komende dagen. Hierdoor vond ik dat er een grote kans was dat er een klein kopgroepje weg zou rijden. Daarom was mijn plan voor de eerste rit; meezitten in alle ontsnappingen.

Al gauw reed een groep van 15 man weg en daar zat ik bij. Toen we over de col van 2e categorie waren gekomen waren er nog slechts 5 renners van over.

Er werd goed gedraaid waardoor we ruim voor het peloton bleven rijden. Helaas kneep de Franse kampioen er in de finale vandoor en waren er 2 Fransen die voor hem afstopte zodat hij de eerste rit met 48 seconden won. Ik won de sprint van het kopgroepje en werd dus 2e.

Dag 2: 109 km

Ik was toch een beetje zenuwachtig voor deze etappe want ik had weleens geklommen op vakantie met een mountainbike inclusief triple. Maar dat zou niets zijn vergeleken met wat komen ging.

Alle truien zaten op elkaar te letten, ik had de bollentrui omdat ik 2e stond in het klimklassement en de leider daarvan al in het geel stond. Daardoor was het voor de anderen…

… zeer gemakkelijk om de leiders in het klassement in de gaten te houden. Doordat de truien alleen maar met elkaar bezig waren reden er 40 man weg! Nadat het in het peloton weer stil viel ben ik weggereden en heb niet meer omgekeken. Zo snel mogelijk over een col van 2e en 3e categorie gereden en ik zat tussen de wagens van de kopgroep. Dit bleek niet meer de kopgroep te zijn, maar het 2e achtervolgende groepje. Dus ik vervolgde mijn weg en net voordat de twee 1ste categorie cols begonnen kwam ik in de kopgroep terecht waar ploegmaat Rune van der Meijden al zat. Toen hij me zag heeft hij die complete 2 cols voor z’n rekening genomen met een hels tempo. Er was nog 1 man die kon aansluiten, ploeggenoot Ricky Smit! zo reden we met een groep van ongeveer 10 man de finale in, waarvan er nog eens 2 moesten lossen op het laatste bruggetje dat we over moesten.

Ricky reed in de laatste kilometer weg en won de etappe, en ook de witte trui. Rune werd 9e en ik 6e. Door dit resultaat mocht ik de bollentrui én de gele trui aan. De volgende dag stond er in de krant; Coupe Restore en Tour du Valromey…en terecht.

Dag 3: 98 km

Het geel verdedigen, niet het makkelijkste wat er is. Er stonden weer wat pittige beklimmen op het programma, waaronder 2 van 1ste categorie en eén HC categorie.

Al snel reden er 8 Fransen weg en de kortst geplaatste stond op ongeveer 2.30′. Rune die zelf nog 3e in het algemeen klassement stond besloot zich compleet voor mij op te offeren en reed de eerste 60km van de rit vrijwel alleen op kop van het peloton te sleuren om de voorsprong niet te groot te laten worden. Na 60km begon de eerste categorie klim die meteen vloeiend over ging naar HC categorie. Nu reed Ricky een groot deel van de klim op kop. Uiteindelijk kwamen we boven op de klim met een achterstand van 4min op de kopgroep. de laatste afdaling volle bak met Ricky gereden waardoor we op een achterstand van 3 minuten op de kopgroep binnen kwamen. Ik won de sprint bergop nog van het peloton maar was wel het geel kwijtgeraakt.

Ik stond nu op 13 seconden van het geel, en zonder m’n ploegmaten hadden dat er waarschijnlijk veel meer geweest.

Dag 4: 98 km

Mijn benen voelde goed toen ik opstond. Geen verzuring na het oplopen van de trap. De ploeg had er vertrouwen in dat we het geel terug konden pakken. 13 seconden met een aankomst bergop is vrij weinig.

Vandaag 4 x 1ste categorie col.

Al snel reed er weer een groepje weg, na een tempoversnelling zei ik tegen Ricky dat hij naar dat groepje moest springen want mij lieten ze nog niet gaan. Hij sloot aan bij het kopgroepje van 10 man, en reed op een gegeven moment virtueel in het geel.

In een dalletje tussen 2 cols in reed ik weg met een klein groepje en reden we met een hard tempo de 2e klim van de dag op. Daardoor kwamen we al snel aansluiten bij de kopgroep. De gele trui was gelost en reed op 2 minuten, dus nu reed ik virtueel in het geel. Na 3 beklimmingen was er een lang stuk vals plat naar beneden en hier viel de groep compleet stil. Precies voor de slotbeklimming sloot de gele trui weer aan!

Toen de klim begon ging ik met de nummer 3 uit het algemeen klassement hard op kop rijden. Er waren maar 2 renners die konden volgen. Toen we boven kwamen hadden we een voorsprong van 2 minuten op het groepje met de gele trui drager. Nog een klein stukje vallei was er. We werken goed samen met z’n vijven. We waren met vijf omdat we een vroege vluchter hadden teruggepakt. Er reed nog 1 vroege vluchter voor ons uit en die won de etappe na een zeer knappe solo op het eind. Ik wist niet op hoeveel die renner van mij stond dus ging de laatste 200 meter staand omhoog om de voorsprong van hem te beperken. De andere 2 renners kwamen er niet meer overheen dus ook in de laatste etappe een 2e plek. Het algemeen klassement gewonnen wat helemaal super was, en Ricky behield ook de witte trui. En Rune heeft zich als een held voor mij op kop gezet. Zonder de ploeg was het niet gelukt.